DOBROGEA ONLINE




Clima Dobrogei :
Implică mai multe elemente climatice cum sunt: temperatura aerului, temperatura apei, frecvenţa precipitaţiilor şi starea lor de agregare, nebulozitate, vânturi, etc. În Dobrogea, temperatura medie anuală este cuprinsă între 10,4 Grade C, în partea de nord-vest a judeţului ; şi 11,4 în partea de sud-est. Sub aspect termic, zona litorală, ceea ce înseamnă o fâşie de 10-15 km la vest de ţărmul mării, beneficiază de temperaturile medii cele mai mari, peste 11grade C, dar mai ales de o umiditate atmosferică mai ridicată. Aceasta din urmă atenuează, într-o oarecare măsură, arşiţele de la sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii iulie.
Teritoriul Dobrogei este secţionat de la nord la sud de izohieta 400 care separă aceeaşi zonă litorală de restul teritoriului judeţului. La est de această linie precipitaţiile medii anuale sunt cuprinse între 350-400 mm anual, iar la vestul acesteia între 400-450 mm anual. În plan transversal, la est de izohieta 400 precipitaţiile scad pe direcţia vest-est, iar la vest de izohieta 400 precipitaţiile cresc de la est spre vest. Cu toate acestea, distribuţia spaţială a precipitaţiilor nu este atât de liniară ca şi aceea a temperaturilor
Durata de strălucire a Soarelui ajunge în sezonul estival până la 10-12 ore. În apropiere de malul mării temperatura, în timpul lunii iulie, poate urca până la 45°C, dar briza marină atenuează mult gradul de arşiţă, ridicând umiditatea aerului.
În acest anotimp călduros, temperatura este în general moderată: câteodată şi pe perioade scurte se produc şi vara furtuni care ridică nori de praf şi nisip. Cele mai frecvente ploi sunt în luna iunie.
Salinitatea apei mării este de 17-18 % în apropiere de ţărm, iar temperatura apei oscilează între 20 si 25°C, în timpul verii.