DOBROGEA ONLINE




Gastronomie:
Amestecul de naţii din Dobrogea se reflectă fericit în gastronomia locului. Mâncărurile tradiţionale ale minorităţilor alcătuiesc meniul culinar dobrogean - o varietate de arome şi gusturi, în care aperitivul este format din lactate (a)române, borşul este lipovenesc, preparatul de bază este balcanico-mediteranean, iar desertul cel mai delicios este oriental.
Peştele face parte obligatoriu din orice meniu, în orice formă de preparare: marinat, afumat, sărat, crud, pastă, umplut, copt în celofan, rasol, în saramură, plachie, în borş sau chiar chifteluţe. Icrele, de asemenea, îmbogăţesc farfuria, aşezate pe o frunză de salată verde, cu o felie subţire de lămâie şi măsline negre.
Vestita pastramă sau fripturile vânătoreşti la proţap se asortează de minune cu vinul negru sau auriu din podgoriile Dobrogei, cele mai întinse din ţară. Ghiudem, babic, musaca, pilaf, ghiveci, tuslama sau ciulama sunt câteva doar dintre preparatele orientale care fac deliciul unei mese dobrogene, ce trebuie potolite cu licorile puternice ale locului.
Dar cea mai gustată mâncare dobrogeană este, fără îndoială, faimoasa ciorbă de burtă. Se mănâncă dimineaţa, după un chef aprig în care s-a consumat alcool din belşug. Ciorba de burtă are renumele de a te „drege“, fiind cel mai bun remediu pentru mahmureală. Ingredientul este burta de vită, curăţată, fiartă cu sare şi tăiată în fâşii înguste. Zeama este îndulcită cu morcovi şi ceapă, plus iuţimea boabelor de piper. Secretul stă în „dresul“ de oţet, smântână şi mujdei gros de usturoi.
O plăcintă dobrogeană este brânză pură, cu smântână sau iaurt în aluatul crocant. Pentru culoarea locală este recomandat să încercaţi plăcinta cu carne preparată de musulmani sau plăcinta cu praz sau cu spanac preparată de machidoni. Aceasta este atât de gustoasă pentru că gospodinele adaugă în ea brânză de burduf. Dulcele absolut este dat de baclavale, sarailii, prăjituri însiropate în miere, cu nucă, rahat sau stafide. Masa pitorească este gata cu o cafea turcească aromată şi tare, preparată la nisip. Să vă fie de bine!
-
Bors de peste lipovenesc
Intro : Ca materie prima se procura (va recomandam peste proaspat pescuit) din mai multe soiuri de pesti. De preferat sa fie din mai multe categorii, adica atat peste gras cat si slab si alb si cu si fara oase. In general e bun somotelul , crapul , somon ,biban,caras,babusca si un lin e bun etc. In general ciorba iese buna din capete si cozi de la pestele mare (burta o preparati in alte feluri de mancare) si peste intreg mai mic.Intr-o oala mai maricica, se tapeteaza fundul ei cu rondele de cartofi asezate pe 2 -3 randuri. Rondelele taiate cam la 5-10mm grosime. Peste aceste rondele se aseaza bucatile de peste, dupa care se adauga apa cat sa acopere pestele (sa "pluteasca" pestele in apa). Bucatile de peste se aseaza in ordinea "rezistentei", adica capetele la fund iar pestii mai mici deasupra, altfel pestele mai mic se va sfarama. Se adauga si un ardei gras taiat felii si una doua rosii potrivite taiate in sferturi. Sare dupa gust (cam o lingurita cu varf pentru o oala de 4 litri). Se lasa sa fiarba 15-20 minute dupa care se adauga otet (cam 2 linguri la litrul de volum de ciorba) dupa care se mai lasa la fiert 15-20 minute pana pestele e fiert. Se pregateste un mujdei de usturoi si o mamaliga.Pestele se scoate pe un platou si se mananca ca un rasol, cu mujdei de usturoi si mamaliga, iar otet se toarna in farfuria fiecaruia dupa gust. Dupa ce s-a umplut "burta" cu peste, se pune in farfurie zeama, care se drege cu mujdei de usturoi, otet, sare si se mananca cu ardei iute.
Timp de preparare: 1 h complexitate redusa
Ingrediente : 1 ½ l apa, ½ l bors, ½ kg peste diferit(lin, somn, stiuca, calcan etc), 5-6 bucati crap, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 ceapa mare, sare, 1 virf de cutit piper pisat
Mod de preparare : Se taie zarzavatul marunt si se fierbe in apa. Cind este gata se strecoara, se pune zarzavatul si se adauga peste diferit, taiat marunt. Zeama cu bucatelele de peste fierte se strecoara in alta oala, iar pestele se trece prin sita, inlaturindu-se totodata si oasele. Se pune oala la foc si se adauga bucatile de crap, sarea si piperul. Dupa 15-20 minute cind pestele este fiert, se adauga borsul fiert separat si verdeata, lasind sa mai dea citeva clocote . Se poate servi calda sau rece
-
Ciorba de crap
Timp de preparare: complexitate medie
Ingrediente : Pentru 10 portii: 1,500 kg peste, 2,5 I apa, 200 g morcovi, 200 g albitura, 100 g telina, 400 g ceapa, 200 g ardei gras, 100 ml ulei, 50 g pasta de tomate, 1 kg rosii, 50 g leustean, 50 g patrunjel verdeaţă, 5 g sare de lamiie (otet), sare, dupa gust.
Mod de preparare : Pestele se curata de solzi si intestine; se spala, se portioneaza si se sareaza. Zarzavatul se curata, se spala si se taie felioare in lungime. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Rosiile se curata, se spala si se taie in sferturi. Ceapa se pune la fiert in apa cu sare, zarzavatul si ardeiul se inabusa in ulei cu adaos de apa si apoi se adauga in vasul in care fierbe ceapa. Cind zarzavatul este aproape fiert se adauga pasta de tomate diluata cu putina zeama si sare de lamiie (otet). Se adauga pestele si rosiile continuind fierberea cca 10 — 15 minute. Se serveste cu verdeata.
Se poate pregati si din capete si cozi de peÅŸte, avind grija sa se scoata osul amar de la capul pestelui.